Racuchy drożdżowe
Składniki:
0,5 kg mąki
1,5 szkl. mleka
30 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 jajko
Do miski wkładamy pokruszone drożdże, dosypujemy cukier,
mieszamy. Zalewamy ciepłym mlekiem, dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką
i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce.
Dodajemy mąkę i jajo, mieszamy energicznie. Przykrywamy
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny, by ciasto dobrze urosło
- powinno podwoić swą ilość, u mnie rozrosło się kilkukrotnie, aż chciało uciec
z miski;)
Na patelni dobrze rozgrzewamy olej (musi być go sporo, tak z
1 cm wysokości). Zmniejszamy gaz do minimum i nakładamy łyżką porcje ciasta.
Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy kładziemy na rozłożone
ręczniki papierowe (które wchłoną nadmiar oleju).
Podajemy posypane cukrem pudrem.
0 komentarze:
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.