Racuchy drożdżowe

10:37 ewelasia 0 Comments

Składniki:
0,5 kg mąki
1,5 szkl. mleka
30 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 jajko

Do miski wkładamy pokruszone drożdże, dosypujemy cukier, mieszamy. Zalewamy ciepłym mlekiem, dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce.
Dodajemy mąkę i jajo, mieszamy energicznie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny, by ciasto dobrze urosło - powinno podwoić swą ilość, u mnie rozrosło się kilkukrotnie, aż chciało uciec z miski;)
Na patelni dobrze rozgrzewamy olej (musi być go sporo, tak z 1 cm wysokości). Zmniejszamy gaz do minimum i nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy kładziemy na rozłożone ręczniki papierowe (które wchłoną nadmiar oleju).
Podajemy posypane cukrem pudrem.




0 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.