Sernik

10:39 ewelasia 2 Comments

Składniki:

Spód:
1,5-2 szklanki mąki
2 żółtka
0,5 szklanki cukru
plaster 1-1,5 cm margaryny Kasia
1/3 proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany/mleka

Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę.
 

Masa serowa:
1kg mielonego twarogu
6 żółtek
8 białek
1/3 margaryny Kasia
1,2 szklanki cukru
sernix
aromat do ciast (pomarańczowy lub migdałowy)
50g mleka (ewentualnie, jeśli masa wyjdzie za gęsta)
rodzynki (jak kto lubi;p )


Twaróg ubijamy mikserem, dodajemy po kolei żółtka, margarynę, cukier, sernix i olejek (i opcjonalnie mleko i rodzynki). Osobno ubijamy białka. Ubite dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na spód. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 60-65 min. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu ciasta z piekarnika, niech jeszcze trochę postoi w cieple (żeby nie opadło).

2 komentarze:

  1. Przepis trochę bardziej skomplikowany niż mój ostatni ale brzmi pysznie i kolejny sernik z robię z Twojego przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może się tak zdaje, ale przepis nie jest trudny;) wymaga tylko poświęcenia trochę czasu przy miksowaniu masy serowej. Pozdrawiam :)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.