Sernik
Składniki:
Spód:
1,5-2 szklanki mąki
2 żółtka
0,5 szklanki cukru
plaster 1-1,5 cm margaryny Kasia
1/3 proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany/mleka
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wykładamy na
wysmarowaną tłuszczem blachę.
Masa serowa:
1kg mielonego twarogu
6 żółtek
8 białek
1/3 margaryny Kasia
1,2 szklanki cukru
sernix
aromat do ciast (pomarańczowy lub migdałowy)
50g mleka (ewentualnie, jeśli masa wyjdzie za gęsta)
rodzynki (jak kto lubi;p )
Twaróg ubijamy mikserem, dodajemy po kolei żółtka, margarynę,
cukier, sernix i olejek (i opcjonalnie mleko i rodzynki). Osobno ubijamy
białka. Ubite dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na spód.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 60-65 min. Po upieczeniu nie
wyjmujemy od razu ciasta z piekarnika, niech jeszcze trochę postoi w cieple
(żeby nie opadło).
Przepis trochę bardziej skomplikowany niż mój ostatni ale brzmi pysznie i kolejny sernik z robię z Twojego przepisu! :)
OdpowiedzUsuńMoże się tak zdaje, ale przepis nie jest trudny;) wymaga tylko poświęcenia trochę czasu przy miksowaniu masy serowej. Pozdrawiam :)
Usuń