Zupa krem z dyni

14:39 ewelasia 0 Comments

W tym poście chciałam przedstawić przepis na zupę-krem z dyni. Zupa ta jest szybka, łatwa i sycąca – w sam raz na dzisiejszy pochmurny dzień :)
Oryginalny przepis pochodzi ze strony doradcasmaku.pl, ja go „podszlifowałam” pod siebie;)
 

Składniki (na 3-4 porcje):
Kawałek dyni (ok. 600g)
2-3 ziemniaki (opcjonalnie, by zupa miała mniej „dyniowy”, a bardziej delikatny smak)
pół łyżki masła (opcjonalnie)
2-3 ząbki czosnku
pieprz, sól, kurkuma, ewentualnie imbir

Dynię obieramy ze skóry (jeśli mamy dynię hokkaido to nie musimy), usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą troszkę ponad ich poziom, gotujemy do miękkości (ok. 25-30 minut). W międzyczasie dodajemy czosnek, przyprawy i masło. Po ugotowaniu blendujemy, możemy jeszcze doprawić. I zupa gotowa!
Najlepiej smakuje podawana z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.

0 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.