Zupa krem z dyni
W tym poście chciałam przedstawić
przepis na zupę-krem z dyni. Zupa ta jest szybka, łatwa i sycąca – w sam raz na
dzisiejszy pochmurny dzień :)
Oryginalny przepis pochodzi ze
strony doradcasmaku.pl, ja go „podszlifowałam” pod siebie;)
Składniki (na 3-4 porcje):
Kawałek dyni (ok. 600g)
2-3 ziemniaki (opcjonalnie, by
zupa miała mniej „dyniowy”, a bardziej delikatny smak)
pół łyżki masła (opcjonalnie)
2-3 ząbki czosnku
pieprz, sól, kurkuma, ewentualnie imbir
Dynię obieramy ze skóry (jeśli mamy dynię hokkaido to nie musimy), usuwamy pestki, kroimy na kawałki.
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy
wodą troszkę ponad ich poziom, gotujemy do miękkości (ok. 25-30 minut). W międzyczasie
dodajemy czosnek, przyprawy i masło. Po ugotowaniu blendujemy, możemy jeszcze doprawić. I zupa
gotowa!
Najlepiej smakuje podawana z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.
0 komentarze:
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.