Stromboli
Z podanej ilości składników wyszły mi dwie „rolady”, którymi
najadły się cztery osoby.
Składniki:
Ciasto:
½ kg mąki typ 550
łyżeczka cukru
20 dag drożdży świeżych
ciepła woda
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Farsz:
Sos pomidorowy (przepis na blogu), ser żółty, mozzarella,
wędlina i cokolwiek co przyjdzie Wam do głowy
Dodatkowo 1 jajo
Drożdże i cukier rozpuszczamy w trzech łyżkach wody. Mąkę
zagniatamy z resztą składników, dodajemy rozpuszczone drożdże. Ciasto
zagniatamy w kulę, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
Rozwałkowujemy na prostokąt. Dajemy ciastu chwilę
„odsapnąć”. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy i składniki do farszu.
Smarujemy ciasto sosem, układamy składniki (zostawiamy pusty brzeg). Zwijamy
jak roladę, dokładnie sklejamy brzeg.
Stromboli układamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Z wierzchu nacinamy nożem. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Możemy posypać
ziołami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pół godziny w
200 stopniach.
Gotowe stromboli kroimy w plasterki ok. 1-2cm grubości.
0 komentarze:
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.