Stromboli

15:09 ewelasia 0 Comments

Z podanej ilości składników wyszły mi dwie „rolady”, którymi najadły się cztery osoby.

Składniki:
Ciasto:
½ kg mąki typ 550
łyżeczka cukru
20 dag drożdży świeżych
ciepła woda
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy

Farsz:
Sos pomidorowy (przepis na blogu), ser żółty, mozzarella, wędlina i cokolwiek co przyjdzie Wam do głowy

Dodatkowo 1 jajo

 
Drożdże i cukier rozpuszczamy w trzech łyżkach wody. Mąkę zagniatamy z resztą składników, dodajemy rozpuszczone drożdże. Ciasto zagniatamy w kulę, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
Rozwałkowujemy na prostokąt. Dajemy ciastu chwilę „odsapnąć”. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy i składniki do farszu. Smarujemy ciasto sosem, układamy składniki (zostawiamy pusty brzeg). Zwijamy jak roladę, dokładnie sklejamy brzeg.
Stromboli układamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Z wierzchu nacinamy nożem. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Możemy posypać ziołami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pół godziny w 200 stopniach.

Gotowe stromboli kroimy w plasterki ok. 1-2cm grubości.



0 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.