Sernik z truskawkami i białą czekoladą

10:40 ewelasia 1 Comments

Niestety to co dobre szybko się kończy, również sezon na truskawki... Na jego koniec zamieszczam przepis na to ciasto. Troszkę przy nim jest roboty, ale efekt jest tego warty :)
Ilość składników podana na tortownicę o średnicy 24cm



Składniki:
50 dag truskawek (mogą być również maliny, poziomki itp.)
2 białe czekolady
20 dag herbatników
50 dag twarogu mielonego
25 dag serka mascarpone
10 dag margaryny
2 łyżki żelatyny


Margarynę roztapiany, odstawiamy na kwadrans. Herbatniki kruszymy, dodajemy do nich margarynę, mieszamy. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy aż ostygnie (ok. pół godziny).
Żelatynę zalewamy sześcioma łyżkami wody, odstawiamy na kilka minut aż napęcznieje. Po tym czasie podgrzewamy ją do rozpuszczenia, ciągle mieszając.
Mieszamy ze sobą sery. Dodajemy czekoladę, mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy. Owoce kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy, zostawiając kilkanaście sztuk do dekoracji, mieszamy delikatnie. Masę wylewamy do tortownicy, ozdabiamy owocami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.