Tarta ze szpinakiem i serem feta
Dziś zamieszczam obiecany przepis na tartę ze szpinakiem :)
(przepis na spód znajduje się w poprzednim poście)
Składniki na farsz:
25-30 dag mrożonego szpinaku
20 dag sera typu feta
pół cebuli
kilka ząbków czosnku (u mnie 4)
tarty ser żółty
sól, pieprz
Na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulę i zmiażdżony
czosnek. Po chwili dodajemy szpinak (warto go wcześniej trochę rozmrozić),
dolewamy trochę wody i dusimy aż szpinak będzie miękki. Dodajemy pokruszoną
fetę, mieszamy aż ser się rozpuści, doprawiamy.
Na tartę wykładamy szpinak (zanim to zrobimy, możemy opcjonalnie
posmarować spód przecierem pomidorowym i posypać ziołami prowansalskimi).
Posypujemy tartym serem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Gotową tartę możemy zjeść zarówno na ciepło, jak i następnego dnia na
zimno, o ile coś zostanie ;p
0 komentarze:
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.