Tarta ze szpinakiem i serem feta

12:52 ewelasia 0 Comments

Dziś zamieszczam obiecany przepis na tartę ze szpinakiem :)



(przepis na spód znajduje się w poprzednim poście)

Składniki na farsz:
25-30 dag mrożonego szpinaku
20 dag sera typu feta
pół cebuli
kilka ząbków czosnku (u mnie 4)
tarty ser żółty
sól, pieprz

Na patelni podsmażamy poszatkowaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Po chwili dodajemy szpinak (warto go wcześniej trochę rozmrozić), dolewamy trochę wody i dusimy aż szpinak będzie miękki. Dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy aż ser się rozpuści, doprawiamy.
Na tartę wykładamy szpinak (zanim to zrobimy, możemy opcjonalnie posmarować spód przecierem pomidorowym i posypać ziołami prowansalskimi). Posypujemy tartym serem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Gotową tartę możemy zjeść zarówno na ciepło, jak i następnego dnia na zimno, o ile coś zostanie ;p


0 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.