Tarta - przepis na spód

07:42 ewelasia 0 Comments

Od dłuższego czasu za mną chodziła, w końcu jej uległam :) Przepis jest prosty, tylko wymaga troszkę cierpliwości;)
Jeśli nie macie ochoty na bawienie się w robienie spodu to można kupić płat ciasta francuskiego, świetnie się nadaje zwłaszcza do tart ze szpinakiem bądź z owocami.


Składniki na spód:
20 dag mąki
10 dag masła
1 jajo
2-3 łyżki cukru (pomijamy jeśli robimy tartę wytrawną)
szczypta soli


Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Masło siekamy. Wyrabiamy ciasto, które później trzeba zawinąć w folię i odstawić do lodówki minimum na pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę (którą wcześniej smarujemy tłuszczem). Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, a na wierzch wysypujemy fasolę (po to, by ciasto po upieczeniu zostało płaskie). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut.


W następnym poście wstawię przepis na tartę ze szpinakiem :)


0 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.