Kopytka

10:49 ewelasia 0 Comments

Smak dzieciństwa :)

Składniki:
1 kg ziemniaków
3 szklanki mąki pszennej
1 jajo
1 łyżeczka soli


Gotujemy ziemniaki. Ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub tłuczemy. Mieszamy z jajkiem i mąką, dodajemy sól i zagniatamy elastyczne ciasto (jeśli się za bardzo klei to dodajemy więcej mąki). Na stolnicy formujemy je w cienkie wałki, spłaszczamy delikatnie ręką u góry i kroimy pod skosem na kawałki (około 1-2 cm szerokości). Wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Gotujemy (ja gotowałam ok. 10 min. od wypłynięcia, ale to zależy od wielkości kopytek). Podajemy ze skwarkami albo sosem (pieczeniowym bądź grzybowym).



 Uwagi do przepisu:

Nie wszystkie odmiany ziemniaków nadają się do robienia kopytek. W internecie można znaleźć informacje, że najlepsze do tego są odmiany mączyste (np. Bryza i Aster), z kolei moja teściowa używa odmiany Wineta (te ziemniaki są lepsze do sałatek). Więcej o odmianach ziemniaków przeczytacie tutaj: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ziemniaki-odmiany-wartosc-odzywcza-wlasciwosci-lecznicze-dieta-ziemnia_35729.html

Moja mama do kopytek poza mąką pszenną dodaje mąkę ziemniaczaną. Nie powinno być jej za dużo, max 1 szklanka, oczywiście wtedy dajemy mniej drugiej mąki.

0 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.