Kopytka
Smak dzieciństwa :)
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 szklanki mąki pszennej
1 jajo
1 łyżeczka soli
Gotujemy ziemniaki. Ostudzone przepuszczamy przez maszynkę
do mielenia lub tłuczemy. Mieszamy z jajkiem i mąką, dodajemy sól i zagniatamy
elastyczne ciasto (jeśli się za bardzo klei to dodajemy więcej mąki). Na
stolnicy formujemy je w cienkie wałki, spłaszczamy delikatnie ręką u góry i
kroimy pod skosem na kawałki (około 1-2 cm szerokości). Wrzucamy do gotującej
się i osolonej wody. Gotujemy (ja gotowałam ok. 10 min. od wypłynięcia, ale to
zależy od wielkości kopytek). Podajemy ze skwarkami albo sosem (pieczeniowym
bądź grzybowym).
Uwagi do przepisu:
Nie wszystkie odmiany ziemniaków nadają się do robienia
kopytek. W internecie można znaleźć informacje, że najlepsze do tego są odmiany
mączyste (np. Bryza i Aster), z kolei moja teściowa używa odmiany Wineta (te
ziemniaki są lepsze do sałatek). Więcej o odmianach ziemniaków przeczytacie
tutaj: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ziemniaki-odmiany-wartosc-odzywcza-wlasciwosci-lecznicze-dieta-ziemnia_35729.html
0 komentarze:
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.